Десетте най-хитри вида шпионска техника, създавана някога – I

В Националният музей по шпионажа в Щатите е открита една любопитна и уникална изложба на шпионска техника, колекционирана през годините, и представяща началото на шпионажа по време на Студената и Втората световна войни. Експонатите са били използвани от шпиони на КГБ и други руски шпиони, и вече не могат да бъдат открити на пазара. Но много от тях са основоположници на съвременните средства и шпионска техника, която познаваме и която можем да си закупим свободно в електронните магазини.

И поради това, че шпионите живеят и работят навсякъде около нас /според многото филми с такава тематика, които сме гледали/, то трябва да сме запознати с обектите на тяхната работа, скрита камера или подслушвател, пистолет или микрофон, средствата, с които са научавали тайни, недостижими за никой друг.

10. Червило-пистолет
Това е една много ефективна шпионска техника, която заслужено може да носи титлата класика в жанра. Малкото червило всъщност е мини пистолет. И то с доста точен и смъртоносен мерник. Дължината му е 4.5 милиметра. С него може да се стреля само един път. Не може да се презарежда. Но честно казано не е и нужно. Способността му да не пропуска се подсилва от ефекта на изненадата. Открит е в агент на КГБ в средата на 60-те години на миналия век.

9. Скрита камера във връхната дреха
Това е шпионска техника, която и до днес се ползва под формата на доста различни модели разбира се. Благодарение на своите разновидности може да се ползва и като камера за наблюдение на дома или офиса. Тази камера е модел F-21 и е използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина. За да направи своята снимка или запис, детектива или шпионина е трябвало само да натисне кабела на клапата и фалшивото копче отваря лещата, която пък прави снимка. 

Малките скрити камери и до днес се ползват на много ключови места, и много магазини за шпионска техника ги предлагат на своите клиенти под различна форма и за различни цели.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар