Десетте най-хитри вида шпионска техника, създавана някога – III


Поредното ни посещение в музея на шпионажа ни предлага два вида шпионска техника, която всеки един детектив или любител шпионин би желал силно да притежава. Особено, ако е колекционер.

5. Шифриращ диск
Не, това не е диска от „Шифъра на Леонардо”, но определено е основоположник на всички идея за криптекси и подобни видове шпионска техника. Макар и да изглежда модерно, той се е ползвал още по времето на Гражданската война в Щатите, където е бил собственост на Конфедерацията. А подобни устройства е имало даже още по-далеч в историята на света – даже в Римската империя. Ето защо излезте от заблуждението, че съвсем наскоро някой го е измислил.
Този вид шпионска техника се е използвала изключително лесно: вътрешното колело се завърта, за да покаже буквите. M = G, P = J и т.н. Т.е. всяка една буква от латинската азбука отговаря на съвсем друга пак от същата азбука. Но както всяко нещо, което е използвано за по-голямо затруднение, и този диск не е било проблем да се ползва и на други езици. Така разбиването на кода, от някой който не знае дадения език става практически невъзможно.

4. Български чадър
Страхотна шпионска техника, но определено носеща смърт. Това е български чадър от времето преди падането на Соц-а, когато всеки мъж е носел подобен.  Но точно този вид е модифициран да се превърне в оръжие. В горната му част, металното връхче, е кухо и в него може да се постави отрова. И само с едно натискане на копчето, което отваря чадъра, което копче обаче прави друго, жертвата пада мъртва. По този начин през 1978 година в Лондон е бил убит Георги Марков, десидент, избягал от комунистическата тогава власт в България.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар