Трябва ли да сте дипломиран инженер, за да може да работите с техника за наблюдение?

Във филмите за Джеймс Бонд или други подобни, винаги има десетки учени, които разработват, инсталират и обясняват на смотания таен агент как да използва шпионската техника, с която да успее да запише поредния зъл гении, терорист, който иска да унищожи света в името на няколко милиона долара. Всичко това се прави, както ви е известно, за да има повече ефекти, да се задържи зрителя пред екрана. Едва ли би ви подействало по същия начин един шпионин, който сам се заема с техниката и сам си я разучава. Грандиозния момент се губи.


Но истината е, че високо-технологичната шпионска техника изобщо не е толкова сложна, колкото ни убеждават по филмите. Вече могат да се намерят такива неща, като камера за наблюдение с размерите на глава на карфица, с които може да работите без никакъв проблем и без да си наемате специалист или да сте дипломиран инженер. За тази цел най-вече се използва упътването на камерата или софтуера, който сте си закупили.

Да не говорим, че интернет е една необятна база от данни, в която може да намерите почти всичко, така че няма начин да си закупите нещо и да не намерите как може да се ползва. Стига разбира се да знаете как да търсите. Но именно за улеснение на технически незапознатите имената или параметрите на шпионската техника, която сте закупили е изписана така, че да може да се прочете правилно и да се потърси по тях и на друго място. Ако шпионската техника, която сте закупили е качествена няма как да не дойде с книжка за упътване. Едва, когато няма ще трябва да се разтърсите или пък, ако има някакви специални характеристики, за които не е описано как се ползват.

Освен интернет може да ползвате и познати и приятели като източници на информация за въпросната шпионска техника, която сте си купили или смятате да закупите. Ако искате да извършвате някаква определена дейност, като да защитите дома си от нарушители, ще ви трябва освен СОД и техника за видео наблюдение, която може да прави и записи. Ето защо може да си вземете камера за видео наблюдение плюс видеорекордер, който ще записва всичко станало в периметъра на камерата и ще съхранява записите, докато не стане нужда да ги използвате или пък докато не изпразните паметта на видеорекордера. И за да използвате цялата тази шпионска техника не ви трябва някакво специално образование. Всичко, което трябва да направите е да прочетете упътването, да поровите в интернет и да инсталирате камерата. И все пак, ако не сте сигурни винаги може да потърсите някой познат, но при всички случаи няма да ви трябва гении.

А кои са нещата, които са под етикета “Шпионско оборудване” или “Техника за наблюдение”? Ето и най-известните:

1. Всякакъв вид скрита камера, безжични камери, Системи за наблюдение и конвертиращи записващи устройства.

2. Подслушвателни устройства, цифрови записващи устройства за телефон, безжични микрофони, скрити цифрови и аналогови записващи звукове устройства, аудио заглушители.

3. Проследяващи в реално време устройства, като GPS например, които детекват точното местоположение на човека или дадена вещ.

4. Устройства за промяна на гласа при разговор по телефон, както и гласови преобразуватели.

5. Техника за засичане на подслушвателна техника – “бръмбари”, безжични устройства и др.

Като цяло, първо трябва да знаете какво искате да правите преди да осъществите покупка. Едва тогава може да започнете да проучвате дали за нещото, което искате да направите има устройства или джаджа. Но в никакъв случай не ви трябват пет дипломи за висше образование, за да се справите с техниката си за видео наблюдение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар