Може ли да се засече шпионска техника?

Сигурно си спомняте предаванията със скрита камера, които и досега се въртят по ефирите на различните телевизии. Сценките от някои от тях са доста фрапиращи и биха накарали дори човек с много здрави нерви да се ядоса. И все пак всичко е много забавно, защото по този начин може да се наблюдават реакциите на хората в различни ситуации.


Всички тези предавания се коренят още през далечните 40-те години на миналия век, когато записващата техника тъкмо е прохождала. Тогава е имало две много известни предавания – Скрита камера и Скрит микрофон. И двете са имали за цел да запишат нищо неподозиращи жертви в конфронтиращи за тях ситуации. Не ви ли звучи като шпионско наблюдение? Е, по принцип не е точно така, защото тези записи не са се използвали за нищо друго освен за забавление. Но все пак звучи малко страшничко, че някой може да ни записва по всяко време без дори да подозираме или наоколо да е пълно с шпионска техника.

И сега, когато времената са много по-опасни, и всеки ден слушаме за случило се нещастие, убийство или обир, всеки би се притеснил, ако случайно разбере или има съмнения, че някой го наблюдава без негово знание. Още повече човек, който няма нищо общо с домакинството. Макар че и дори да е собствения ви съпруг няма никакво право да ви следи, освен ако може би не сте решила тайно да продадете колата му, а после да кажете, че е открадната.

Чудесно би било, ако сте на среща заедно с конкуренцията и използвате нещо, с което да запишете презентацията им, дори и собствения си мобилен телефон, който е снабден със скрита камера и възможност за запис на глас. Така ще може да преслушате на спокойствие всичко, което се е казало на срещата, но да кажем не бива да излиза от стаята. Разбира се от морална гледна точка, това не е правилно. От професионална е спорен въпрос вече. Но ако вие сте на мястото на хората, които искате да записвате, как бихте се почувствали от това, че сте поканили една змия, така да се каже в дома си?

Безспорно бихте взели мерки, ако сте от страната на фирмата с изнасяните данни, защото партньорството си е партньорство, но както е казал народа “Сиренето е с пари”.

Има редица устройства, които биха ви помогнали да засечете подслушвателно устройство или пък просто да се презастраховате, ако случайно някой от партньорите ви носи в себе си скрит микрофон, безжичен или пък камера.

Заглушителите за запис на техника или пък за мобилни телефони, които биха могли да превърнат всеки телефон в микрофон, предаваш всяка дума в зоната, в която се намира собственика им, е едно много добро решение. Така хем ще се защитите от посегателство и то незаконно над собствената си информация, хем няма да обидите никой от поканените, като започнете да ги сканирате с детектор за подслушвателни устройства, който играе ролята на метал детектор, но за техника. Така, че има начин да се засече камера или “бръмбар” или пък да се защитите, само трябва да знаете как и да не си мислите, че хората, които поставят шпионска техника са всемогъщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар