Десетте най-хитри вида шпионска техника, създавана някога - II


За да сме в крак с шпионските тенденции, които преди години са били номер едно и които са основоположници на днешната шпионска техника, такава каквато я познаваме, продължаваме нашата разходка из експонатите на Музея по шпионаж и неговата специална изложба.

8. Microdot camera
Една миниатюрна камера, която за това време е можела да прави само снимки, и е била широкоразпространена шпионска техника сред тайни агенти по време на Студената война. Характеризира се с това, че с нейна помощ са се правили компроматиращи снимки на важни документи, и след това по химичен начин текста е бил толкова смаляван, че спокойно заемал размерите на точка. Което пък правело лесно пренасянето на дадено съобщение или откъс от документ от едно място до друго без някой дори да заподозре какво пренася.

7. Предавател в ток на обувка
Този вид устройства са хитра шпионска техника, които смело могат да се нарекат предшественика на устройствата за gps проследяване. Благодарение на този предавател в нещо толкова обикновено като ток на обувка, са били проследявани много видни личности, играещи ключова роля за Студената война, а преди това и за тайните служби на Източна Европа.

6. Енигма
Това е било шпионска техника, която се смята, че  е била във владение единствено на германците през Втората световна война. Неговата цел е била да се дешифрират получените съобщения от един до друг щаб на Германия, които са били нарочно засекретени, заради това да не могат да се прочетат от съюзническите сили.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар