Тенденции в техниката за 2013 година

От анализаторската компания Gartner посочват няколко главни технологични тенденции, които ще залегнат през настоящата 2013 година на пазара и които значително ще променят вижданията и използването на данните. Освен това те ще повлияят и на развитието на техниката през следващите няколко години. Експертите отличават няколко тенденции – мобилни устройства, уеб приложения, персонален облак, интернет “на нещата”, големи данни, анализ, корпоративни магазини за приложения, виртуална инфраструктура, “in memory” изчисления и интегрирани екосистеми.

Например през тази година се очаква най-използваните устройства за достъп до Интернет да станат мобилните устройства, а не както досега - компютрите. Това ще постави началото на края за Windows и неговата доминираща роля на пазара.

Таблетите ще заемат 50% от пазара на ноутбуци, а Windows ще остане в сянката на Android и Apple, прогнозира Gartner.

На фона на все по-нарастващите възможности на HTML5, новите уеб приложения, базирани на този език ще стават все по-полулярни. Локалните приложения няма да изчезнат, тъй като те предлагат по-добри възможности за потребителите и по-усъвършенствани функции, отбелязват експертите.

Персонален “облак” ще измества постепенно РС-то. Възможностите на въпросния облак ще бъдат на практика безгранични, понеже „клаудът” не зависи от платформи и формфактор на устройствата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар